Σημαντικές Ημερομηνίες

Σημαντικές Ημερομηνίες

Φθινόπωρο 1924
Η πρώτη Συνεδρίαση των Καραγκιοζοπαικτών στη Μπαρμπουτιέρα του Κουτσιδά στην Πλατεία Κάννιγκος, σχετικά με την ίδρυση του Σωματείου.
25 Φεβρουαρίου 1925
Αναγνώριση Σωματείου – Απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών υπ. αριθμ. 178/28/1/1925 (23/2/1925)
1930
Το Σωματείο στεγάζεται στα γραφεία της οδού Σοφοκλέους 12.
Φεβρουάριος 1934
Ο τότε Πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης δέχεται Επιτροπή Καραγκιοζοπαικτών και εκφράζεται ευνοϊκά για την επίδραση της δουλειάς τους στο Λαό.
1 Μαρτίου 1934
Δημοσιεύεται στο Περιοδικό του Σωματείου Ηθοποιών «Το ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ» το περίφημο χρονογράφημα του Πρωτεργάτου της Ελληνικής Οπερέτας Θεόφραστου Ι. Σακελλαρίδη 1883-1950) «Συνάδελφέ μου Καραγκιόζη», μέσω του οποίου εκφράζεται η υποστήριξη της μεγάλης Τραγωδού Μαρίκας Κοτοπούλη για την ένταξη των Καραγκιοζοπαικτών στο Ταμείο Συντάξεως, Ηθοποιών.
1937
Οι Καραγκιοζοπαίκτες, για να πετύχουν επίσημα την αναγνώρισή τους ως Καλλιτέχνες και να συνταξιοδοτηθούν δίδουν παράσταση ενώπιον Επιτροπής, παρουσιάζοντας το έργο του Ιωάννη Μπομποτίνου ( Γεωργόπουλου) «Ρήγας Φερραίος». Πίσω από τη σκηνή εκτός από το Μπομποτίνο έπαιξαν ο Βασίλειος Ανδρικόπουλος, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Δημήτριος Μανωλόπουλος και Παναγιώτης Μιχόπουλος.
1938
Το Ταμείο Συντάξεων Ηθοποιών, Συγγραφέων κ.λ.π, λαμβάνει έγγραφο από το γραφείο του Ιωάννη Μεταξά που έφερε την υπογραφή του και με το οποίο συνιστάτο να ληφθεί υπό σοβαράν σημείωσιν επισυναπτομένη αίτησις των Καραγκιοζοπαικτών περί υπαγωγής των εις το Ταμείον Συντάξεων Ηθοποιών κ.λ.π. Επάνω στην αίτηση ο Μεταξάς είχε γράψει ιδιοχείρως «Βρίσκω δικαίαν την αίτησίν των διότι ο Καραγκιόζης υπήρξεν η βάσις και η αφετηρία του Νεοελληνικού Θεάτρου» (Θ. Ν. Συναδινός Εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ 11/1/1949).
Απρίλιος 1938
Αρχαιρεσίες που αναδεικνύουν Πρόεδρο το Δημήτριο Μανωλόπουλο, Αντιπρόεδρο τον Αντώνιο Μόλλα, Γραμματέα τον Κωνσταντίνο Καράμπαλη, Ταμία το Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο και συμβούλους τους Ευστράτιο Μελίδη, Γεώργιο Κουτσούρη και Χρήστο Χαρίδημο.( Η ΒΡΑΔΥΝΗ, αρ. φύλλου 5.570, Σάββατο 30 Απριλίου 1938, σελ.7).
Φεβρουάριος 1940
Στις τελευταίες προπολεμικές αρχαιρεσίες εκλέγονται: Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Καράμπαλης, Αντιπρόεδρος ο Μάρκος Ξάνθος, Γενικός Γραμματέας ο Κώστας Μάνος (Κώστας Αθανασίου), Ταμίας ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος και μέλη οι Ιωάννης Ιατρίδης, Ευστράτιος (Τάκης) Μελίδης και Δημήτριος Μανωλόπουλος. Ο Αντώνιος Μόλλας εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρος. (Η ΒΡΑΔΥΝΗ, αρ. φύλλου 6.114, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 1940, σελ.3η).