Ντοκιμαντέρ “Ο Καραγκιόζης και το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών” – ΠΣΘΣ / FIELDOC / ΥΠΠΟ

Ντοκιμαντέρ “Ο Καραγκιόζης και το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών” – ΠΣΘΣ / FIELDOC / ΥΠΠΟ

Κάθε παράσταση ξεκινά με το κλασικό χασαποσέρβικο και τελειώνει με έναν καλαματιανό. Τα φώτα σβήνουν, ο κόσμος φεύγει, το θέατρο αδειάζει. Ένας, όμως, παραμένει εκεί. Ποιος κρύβεται πίσω από τον Καραγκιόζη;

Ο καραγκιοζοπαίχτης είναι αυτός που κουνάει τις φιγούρες, αλλάζει τη φωνή του, εφευρίσκει οπτικά και ηχητικά τεχνάσματα. Ο Καραγκιόζης είναι ζωντανός παντού· σε θέατρα, κινηματογράφους, μόνιμες σκηνές, μουσεία, παιδικά πάρτι και όπου αλλού μπορεί να σκεφτεί κανείς. Και ο καραγκιοζοπαίχτης οφείλει να έχει ετερόκλητους ρόλους μπροστά και πίσω από τον μπερντέ. Τη μια στιγμή γίνεται ζωγράφος και φιγουροποιός, την επόμενη σκηνοθέτης, λίγο αργότερα δίνει ζωή σε έναν ολόκληρο θίασο. Πράγματι, το ελληνικό θέατρο σκιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως “το θέατρο του ενός” και το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών λειτούργησε ως αντίβαρο αυτής της επαγγελματικής μοναξιάς ήδη από πολύ νωρίς -με έτος ίδρυσης το 1925- ενώνοντας την παλιά με τη νέα γενιά καραγκιοζοπαιχτών.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, ο επίσημος φορέας που αντιπροσωπεύει τους καραγκιοζοπαίχτες για περίπου έναν αιώνα, προσαρμόζεται και προχωρά στο μέλλον με σύγχρονες και ρεαλιστικές διεκδικήσεις. Αλλάζει όπως ο ξυπόλυτος ήρωας, ο οποίος παραμένει επίκαιρος στη συνείδηση του κοινού παρά τα μπαλωμένα ρούχα του. Σήμερα, λοιπόν, ο Καραγκιόζης όχι μόνο μπορεί να μας μιλήσει, αλλά είναι ίσως επιτακτικότερη η ανάγκη να τον αφουγκραστούμε. Έχει να μας πει πολλά πράγματα…

“Ο Καραγκιόζης και το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών”
Η δράση παραγωγής του ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε από το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών σε συνεργασία με την FIELDOC-Σίλας Μιχάλακας, υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος “Δράσεις Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.
Και αυτή η δράση σκοπό έχει την διάδοση και την διάσωση του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών – Καραγκιόζης και ανάδειξή του ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μίλησαν με σειρά εμφάνισης:
Πάνος Καπετανίδης
Νικόλας Τζιβελέκης
Ηλίας Καρελλάς
Αλέξανδρος Μελισσηνός
Αντώνης Παντιώρας
Αναστάσιος Κούζης – Κούζαρος
Δημήτρης Κωστιδάκης
Δημήτρης Παναγιωτάκος
Δημήτρης Αθανασίου – Μάνος
Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου
Γιάννης Χατζής
Άθως Δανέλλης
Ιάσων Μελισσηνός
Σωκράτης Κοτσορές

Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Σίλας Μιχάλακας
Φωτογραφία-Ηχοληψία: Σίλας Μιχάλακας, Λουκάς Κουμπούρης
Μοντάζ: Ανδρέας Αναστασιάδης, Σίλας Μιχάλακας
Χρωματική διόρθωση: Λουκάς Κουμπούρης

Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών / FIELDOC-Σίλας Μιχάλακας
© 2023