Λογοτεχνικός και ζωγραφικός διαγωνισμός “Χρώματα κι αρώματα της μάντρας. Από τη φαντασμαγορία στην πανδαισία”

Λογοτεχνικός και ζωγραφικός διαγωνισμός “Χρώματα κι αρώματα της μάντρας. Από τη φαντασμαγορία στην πανδαισία”

DSCN4632

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών προκηρύσσει λογοτεχνικό και ζωγραφικό διαγωνισμό με θέμα “Χρώματα κι αρώματα της μάντρας. Από τη φαντασμαγορία στην πανδαισία”.

Γενικοί όροι

  • Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν ανήλικοι, δηλαδή παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών.
  • Κάθε υποψήφιος θα συμμετέχει με ένα λογοτεχνικό κείμενο και μια αντίστοιχη ζωγραφιά. Αυτά τα δύο έργα πρέπει να έχουν συνάφεια μεταξύ τους και να αλληλοσυμπληρώνονται.
  • Η αποστολή των έργων θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά από 8 Δεκεμβρίου 2023 έως και 2 Φεβρουαρίου 2024 (παράταση έως και 15 Μαρτίου 2024) στο mail του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών (somateiokaragkiozh@gmail.com). Το κείμενο θα είναι σε μορφή αρχείου word και η ζωγραφιά σκαναρισμένη. Μαζί με τα δύο έργα κάθε υποψηφίου, θα σταλεί και η παρακάτω αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη από τον υποψήφιο ή τον κηδεμόνα του. Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός του συγκεκριμένου χρονικού ορίου, θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν θα γίνεται δεκτή.
  • Όλοι οι υποψήφιοι θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ τα έργα τους μπορούν να αξιοποιηθούν για τις δράσεις του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.
  • Οι συμμετοχές που θα καθοριστούν από το Καλλιτεχνικό Συμβούλιο θα βραβευτούν λαμβάνοντας συνδυαστικά υπόψη και τις δύο πτυχές του διαγωνισμού.

Ειδικές επισημάνσεις

  1. Το λογοτεχνικό και το ζωγραφικό έργο να είναι πρωτότυπες δημιουργίες.
  2. Το λογοτεχνικό κείμενο να κυμαίνεται μεταξύ 500-600 λέξεων.
  3. Η ζωγραφιά να είναι χειροποίητη, χωρίς τη χρήση υπολογιστή.

Σημείωση: Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν πληροί όλους τους παραπάνω όρους και τις επισημάνσεις, αυτομάτως θα αποκλείεται.

Επεξήγηση θέματος
Η ιδέα προέκυψε από τις παιδικές αναμνήσεις του καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Χατζή από το κλίμα μιας μάντρας θεάτρου σκιών (περίγυρος, είσοδος, εσωτερικός χώρος των θεατών κι ο μπερντές μιας καλοκαιριάτικης βραδιάς πριν, κατά και μετά την παράσταση). Από τις εντυπώσεις μιας φαντασμαγορίας και πανδαισίας, γεμάτης χρώματα κι αρώματα. Όσοι λόγω ηλικίας ή περίπτωσης δεν έζησαν μια παράσταση σ’ έναν τέτοιο χώρο, ας εκφραστούν έτσι όπως φαντάζονται το κλίμα του θερινού θεάτρου σκιών.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση των νέων με τα συστατικά στοιχεία της μαγείας και της δυναμικής αισθητικής της μάντρας (όχι μόνο της παράστασης)· η τριβή τους πάνω στη συγγραφή και τη ζωγραφική, αναδεικνύοντας δεξιότητες πέρα από το παίξιμο παραστάσεων ή την κατασκευή φιγούρων. Με λίγα λόγια, να προβληματιστούν για την αισθητική του θεάτρου σκιών πέρα από τα πεπατημένα κι αυτονόητα και να προτείνουν τη δική τους αίσθηση σαν θεατές, που τους έλαχε τύχη αγαθή να ζήσουν στο όνειρο και στη μαγεία μιας καλοκαιριάτικης φεγγαράδας, παρέα με τον Καραγκιόζη.

Εμπνεύσου ένα καραγκιοζοθέατρο!
Αποτύπωσε τα συναισθήματά σου με λέξεις και χρώματα!
Συμπλήρωσε την αίτηση!
Στείλε μας τη συμμετοχή σου!

Καλή επιτυχία σε όλους!